Embedded C (Gömülü C) Dili
En baştan söyleyelim: Embedded C diye ayrı bir dil yok aslında. Embedded C (gömülü C) denildiğinde C dilinin gömülü sistemlerin programlanmasında kullanılmasını anlayabiliriz. Burada kullanılan derleyicinin C standartlarına uygun olup olmadığına göre Standart C veya Standart dışı derleyiciler söz konusu olabilir. Standartlardan da ANSI 89 / ISO C90, C99 ve C11 (2011) standartları kastedilmektedir. Gömülü sistemlerde büyük oranda C90 ve C99 standartlarına uygun derleyiciler kullanılmaktadır.
Gömülü yazılım geliştirme konusunda çalışacaklar öncelikle C’nin özelliklerini ve C ile kodlamayı öğrenerek işe başlayabilirler. Gömülü C için de C dilini kullanarak programlayabilecekleri bir platformda çalışmalarına devam edebilirler.
C ile ilgili herhangi bir kaynakta anlatılan temel konular gömülü yazılım geliştirme için de geçerlidir. Ancak platform bağımlı kütüphaneleri, PC ortamındaki yazılımları geliştirmekle ilgili bölümler es geçilebilir.
Mikrodenetleyicilerin programlanmasında özel amaçlı register’lara erişim için C’nin işaretçi (pointer) mekanizmaları kullanılır. Bu register’lardaki farklı bit pozisyonlarına istenilen değerlerin yazımında bit işlemlerinden faydalanılır.
Temel C Konularını Sıralayacak olursak:
- C Diline Giriş
- C Dili Standartları
- Temel Bilgiler ve İkili Aritmetik
- Temel Veri Tipleri
- Tip Dönüşümleri (Casting)
- C standart giriş – çıkış (IO) fonksiyonları
- Aritmetik işlem operatörleri
- Mantık Operatörleri
- Kontrol Yapıları
- Döngüler
- Diziler
- Fonksiyonlar
- Modüler Programlama
- Hata Ayıklama İşlemleri
- Yapılar
- Enum Tipleri
- Bit İşlemleri
- Ön İşleyici (Preprocessor)