Intel 10nm üretimini 2019’a ertelediğini duyurdu
İleriye dönük yol haritasını sürekli geciktiren Intel, ilk başta 2015 için duyurduğu 10 nanometre üretim hattını önce 2017’ye, sonra 2018 sonuna şimdi de 2019’da belirsiz bir tarihe erteledi.
Intel erteleme duyururken piyasadaki TSMC gibi rakipleri ise 7nm’lik alternatiflerin yüksek hacimli üretimine başlamak üzere.
10 nm’nin Intel için geleneksel fotolitografik tasarımlarına dayanan son tasarım olacağı söyleniyor. Şu anda, Intel’in tasarım süreci, maliyet odaklı bir 10nm üretim hattı oluşturmaktan çok verimliliği azaltan kusurlardan oluşuyor. Intel CEO’su Krzanich, şirketin konunun farkında olduğunu ve düzeltmek için harekete geçildiğini, ancak düzeltmelerin, verimi önemli ölçüde arttırmak için belirlenmemiş bir süre alacağını söylüyor. Intel, 2019’un ilk yarısında yüksek hacimli üretime geçmeyi yetiştiremeyecek gibi görünüyor. Muhtemelen yılın ikinci yarısına gecikecek.
Ayrıca Krzanich, şirketin uzun zamandır Moore Yasası’nın sırtlayanı olduğunu söylemiş ve şirket, diğer firmaların süresinin dolduğunu kabul ettikten sonra bile yasanın hala geçerli olduğu konusunda ısrar etmeye devam etmişti. Intel’in bu konuda tavır değiştirip değiştirmediğini görmeliyiz. Intel’in 2014’ten bu yana önemli miktarda bir gelişme yani üretimde bir küçülme sunmadığı göz önüne alındığında, Moore Yasasının artık geçersiz olduğunu söyleyebiliriz.
Bilmeyenler için Moore Yasası: Intel’in kurucularından Gordon Moore’un ortaya attığı ve kendi adıyla anılan kanun, her 18 ayda bir, bir öncekinin iki katı güçlü bir işlemci satın alabileceğini savunan bir yasadır.