Keil Microvision’dan Atollic Truestudio IDE’ye geçiş yapmak

STM32 Serisi İçin “Ücretsiz” ve Tam sürüm Geliştirme Ortamı

Arm tabanlı mikrodenetleyicileri programlamak için kullanabileceğiniz çeşitli geliştirme ortamları (IDE) bulunuyor. Eğer ST Microelectronics firmasının STM32 serisi ile çalışıyorsanız alternatifleriniz arasında Keil Microvision IDE, IAR Workbench, Atollic Truestudio gibi alternatifler yer alıyor. Bu geliştirme ortamları genellikle belirli kısıtlamalarla ücretsiz kullanılabiliyor. Ancak tam sürümleri ise ücretli olarak sunuluyor. Bunlar arasından Atollic Truestudio 2017 yılı Aralık ayında ST Microelectronics firması tarafından satın alındı. Lite ve Pro olarak iki sürümü bulunan Truestudio’nun Lite sürümü ücretsiz olarak kullanılabilirken Pro sürümü ücretli olarak kullanıcılara sunuluyordu. Artık Pro versiyonu özellikleri tüm STM32 serisi kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuluyor. Ürün ile daha önce farklı Arm tabanlı mikrodenetleyiciler programlanabilirken artık sadece STM32 serisi programlanabiliyor. Ürünün adı da Truestudio for STM32 olarak değiştirildi.

Peki Keil Microvision veya IAR gibi geliştirme ortamlarını kullanırken Truestudio’ya neden geçmelisiniz? Bu tabi ki tercih meselesi olmakla beraber lisans ücretleri burada önemli bir rol oynayabilir. Çünkü Keil Microvision ve IAR Workbench gibi ürünler özellikle de bizim gibi döviz fiyatlarının yüksek olduğu ülkeler için pahalı sayılabilecek fiyatlara satılıyor. Tabi ki burada bütçeniz de önemli.

Atollic Truestudio ile kod sınırlaması olmadan ve tüm STM32 serisi mikrodenetleyicileri programlayabilirsiniz. Tabi Keil Microvision ortamına alışık kullanıcıların eğer daha önce Eclipse tabanlı bir geliştirme ortamı kullanmadılarsa alışmaları zaman alabilir.

Truestudio temel olarak Eclipse IDE framework’ünü , GCC (GNU C / C++ Compiler) derleyicisini ve GDB (GNU Debuger Project) gibi bileşenleri içeriyor. Yani tamamiyle açık kaynaklı bileşenlere dayalı. Eclipse, C, C++ , Java gibi dillerde de programlama yapmakta yaygın olarak kullanılan bir tümleşik geliştirme ortamı. Tabi bu bileşenler dışında Atollic ekibinin geliştirdiği bileşenler de yer alıyor.

Truestudio ile çalışmaya başladığınızda diğer IDE’lerdeki gibi projeleri proje dosyasına tıklayarak açmak yerine Workspace içerisinde çalışmanız gerekiyor. Workspace kavramı projelerinizi içeren bir klasörü ifade ediyor. Workspace Eclipse tabanlı tüm platformlarda ortak bir kavram. Bir Workspace içerisinde birden fazla proje bulunabilir. Proje klasörleri bu Workspace klasöründe olabileceği gibi başka bir klasördeki projeye ait referans da workspace’e eklenebilir. Truestudio ile çalışırken aynı anda sadece bir Workspace aktif olabilir. Ancak farklı Workspace’ler arasında geçiş yapmak da mümkün. Workspace geçişlerinde Truestudio otomatik olarak kapatılıp tekrar başlatılacaktır.

Truestudio’yu ilk açtığınızda sizden çalışmak istediğini Workspace klasörünü göstermenizi isteyecektir.

“Use this as the default and do not ask again” (Bu klasörü varsayılan klasör olarak kullan ve bir daha sorma) seçeneğini seçerseniz bir sonraki açılışta size bir daha Workspace yerini sormayacaktır.

Workspace seçim ekranı

STM32CubeMX ile Üretilmiş Projeyi Truestudio ile Açmak ve Derlemek

STM32CubeMX yazılımı STM32 serisi için proje üretebiliyoruz. STM32CubeMX bizim için hem farklı geliştirme ortamları için projeler üretip hem de başlangıç ayarları ile ilgili kodları üretiyor. STM32CubeMX kullanımı ile ilgili yazılarımıza bakabilirsiniz.

STM32CubeMX ile projeyi Truestudio için üretip bu projeyi Truestudio içerisinde kendi Workspace’imize almayı görelim:

STM32CubeMX içerisinde proje üretmeden önce “Project Managment” bölümündeki “Code Generator” kısmında “ToolChain / IDE” seçeneğinde Truestudio’yu seçmeliyiz:

Generate Code butonuna bastığımızda belirtiğimiz klasörde proje oluşturulacaktır.

Truestudio’da File >> Import menüsüne girip “Existing Projects into Workspace” seçeneğini seçelim:

“Finish” butonuna bastığınızda projeniz aktif Workspace’e eklenmiş olacak. Projeyi derlemek için Build butonuna basabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir