Mikrodenetleyicilerle çalışmaya başlangıç için 3 farklı ekosistem

Bu yazıda mikrodenetleyici programlamaya başlamak ve proje geliştirmek isteyenlerin faydalanabileceği 3 farklı ekosistemi özetlemeye çalışacağız.

Arduino

Ekosistemlerden şu anda belki en meşhuru Arduino! Arduino’yu belki bir işlemci modeli veya geliştirme kartı olarak duymuş olabilirsiniz ancak Arduino aslında bir ekosistemi ifade ederiyor. Arduino ekosistemi temel olarak 3 bileşenden oluşuyor:

  1. Arduino Donanımları
  2. Arduino Tümleşik Geliştirme Ortamı
  3. Arduino Topluluğu

Arduino’nun avantajlarını sayacak olursak en başta hakkında kaynak bulunabilen ve programlaması en kolay olan platform olmasını sayabiliriz. Sahip olduğu geniş online bir topluluk sayesinde düşündüğünüz bir proje için örnek proje, kod örnekleri ve farklı donanım eklentileri bulmanız oldukça kolay. Programlaması da C++ diline dayansa da ileri seviyede bir C++ bilgisi gerektirmiyor. Özellikle hobi ve maker camiasının en çok kullandığı platformlardan birisi haline geldi.

Arduino tarafındaki eksiklikler olarak geliştirme ortamının görece basit ve temel özelliklerde bir ortam olması, debugger desteğinin olmaması (farklı yöntemlerle mümkün), açık kaynak lisanslarının ticari projelerde kullanımı ile ilgili konuları sayabiliriz. Ayrıca genellikle 8 bit mikrodenetleyiciler ağırlıklı olması bu platformdaki kartları alternatiflerine göre performans olarak biraz geride bırakıyor.

Arduino platformu şu an için eğitim, hobi ve maker camiasında kabul görmüş bir platform olsa da kullanım alanını giderek genişletiyor.

Web adresi: https://www.arduino.cc/

Arm Mbed Ekosistemi

Başlangıçta NXP LPC1768 mikrodenetleyicisi üzerine tasarlanmış bir geliştirme kartı olarak doğan proje bugün Arm firması tarafından yürütülüyor. Arm firması Mbed OS olarak lansa ettiği platformda Arm Cortex – M tabanlı mikrodenetleyiciler üzerinde koşan bir gerçek zamanlı işletim sistemi ve çeşitli API’lerden oluşan ekosistem sunuyor. Mbed için Arm tabanlı mikrodenetleyicileri Arduino kolaylığında programlamamızı sağlıyor da diyebiliriz. C++ tabanlı API’ler bize donanım ayrıntılarında boğulmadan ve farklı firmaların ürünlerini kolayca programlamamızı sağlıyor. Bir başka büyük avantajı da web tabanlı geliştirme ortamı ile ücretsiz olarak hiç bir kurulum gerçekleştirmeden yazılım geliştirmemizi sağlaması. Online projeleri ayrıca “export” seçeneği ile çok kullanılan Keil Microvision, Atollic Truestudio gibi IDE’ler için offline olarak download edebiliyoruz. Şu an Arduino ekosisteminin gerisinde gibi görünse de yakın zamanda iyice büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

Web adresi: www.mbed.com

STM32 Ekosistemi

STM32 ismi ST Microelectronics firmasının ürettiği 32 bit Arm Cortex – Mx tabanlı mikrodenetleyici ailesini ifade ediyor. ST Microelectronics firması sunduğu geliştirme araçları ve yazılım kütüphaneleri ile STM32’lerin geniş bir kitleye erişmesini sağladı. Başlangıçta çıkardığı ve oldukça uygun fiyatlara satılan STM32 Discovery kartları ile birçok öğrenci ve tasarımcı STM32 serisi ile tanıştı. Bu tanışıklık sonucu internette STM32’ler konusundaki örnek ve proje sayısı da arttı. Sonrasında Arduino kartlarının pin yapısı ile uyumlu olarak Nucleo serisi kartlar ve bu kartlara uygun donanım eklentileri de çıkaran ST firması donanımlarını STM32 HAL (Hardware Abstraction Layer) Kütüphaneleri denilen sürücü yazılımlarla da destekliyor. Bu kütüphaneler sayesinde görece karmaşık olan çevrebirimlerini kolay bir şekilde programlayabiliyoruz. ST Microelectronics firması sunduğu çözümlerle STM32 ismini bir ekosistem haline getirdi diyebiliriz. Bugün STM32 serisi en çok kullanılan genel amaçlı mikrodenetleyici ailelerinden birisi oldu.

Web adresi: www.st.com/stm32

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir